Civil, Contravențional, Penal.

CONDUCĂTORI AUTO. De curând, ÎCCJ - Complet RIL, a admis un recurs în interesul legii și, în consecință, a stabilit că: „În interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 103 alin. (1) lit. d) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, forma în vigoare până la data de 29.06.2024 (data la care a intrat în vigoare O.U.G. nr. 84/2024 pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței rutiere), sintagma «vătămare corporală» are în vedere leziuni traumatice sau afectarea sănătății unei persoane a căror gravitate este evaluată prin cel puțin o zi de îngrijiri medicale”.

Decizia 18/2024.

ENTITĂȚI CARE AU OBLIGAȚIA ÎNREGISTRĂRII LA REGISTRUL COMERȚULUI. A fost publicat în M. Of. al României, Ordinul 377/2024 privind actualizarea Clasificării activităţilor din economia naţională – CAEN, emis de Instritutul Național de Statistică. Actualizarea/ revizuirea codurilor CAEN este justificată de schimbarea structurilor economice şi tehnologiile noi, care generează noi activităţi şi produse care depăşesc ca importanţă pe cele existente. Actul normativ intră în vigoare la 01.01.2025. Așadar, de la 1 ianuarie 2025 se actualizează codurile CAEN, pentru a trece la revizia rev. 3 NACE, iar profesioniștii din România, fie că vorbim despre firme SRL sau de persoane fizice autorizate (PFA), ori întreprinderi individuale (II) sau familiale (IF), vor trece printr-o procedură generală de actualizare a codului de clasificare a activității, la Registrul Comerțului. Pentru firmele care vor solicita înmatricularea sau înregistrarea în Registrul Comerțului începând 1 ianuarie 2025, încadrarea activităților în noile clase CAEN Rev. 3 devine obligatorie. În cazul firmelor deja înregistrate, actualizarea obiectului de activitate, conform noilor clase CAEN Rev.3, se va face treptat: - fie la inițiativa firmei de actualizare a obiectului de activitate, - fie cu ocazia înregistrării unei alte mențiuni în Registrul Comerțului.

PREVEDERI CARE AU INTRAT ÎN VIGOARE DE LA 1 IANUARIE 2025. 1. Prevederi cu impact la persoanele fizice: Pentru declarararea contractele noi de închiriere la ANAF sau modificarea celor existente, proprietarii care dețin in comun un bun închiriat trebuie sa desemneze una dintre persoane (dintre proprietari sau uzufructuari) care să îndeplinească obligația înregistrării contractului la ANAF. 2. Prevederi cu impact la PFA și la Profesiile Liberale (II, IF, PFA, PFI, etc): Salariul minim brut pe economie crește la 4.050 lei. Este salariul în funcție de care calculăm plafoanele pentru plata contributiilor sociale in 2025. Declarația Unica din 2025 nu mai are capitol pentru estimarea venitului. Veniturile si impozitele datorare se vor declara dupa încheierea anului fiscal. Intră în vigoare obligația pentru toți agenții economici, cu unele exceptii, de a trimite in SPV e-Factura pentru clienți persoane fizice Pentru încasările realizate prin utilizarea cardurilor de credit/debit, utilizatorii nu au obligaţia să imprime/să înmâneze bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale clienţilor. La solicitarea clienţilor, utilizatorii pot imprima şi înmâna acestora bonul fiscal. 3. Prevederi cu impact la Societățile Comerciale: Crește impozitul pe dividende de la 8% la 10% ; Sunt eliminate facilitățile de care beneficiaza salariatii din construcții, IT, agricultura si industria alimentara ; Plafonul de la microîntreprinderi se reduce de la 500.000 euro la 250.000 euro in 2025, si la 100.000 euro in 2026; S-a eliminat condiția de realizare a veniturilor din consultanță și management, în proporție de 80%, de îndeplinit pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor.